Pressemøde 10. august 2022

Copenhagen Ukraine Conference

Publiceret 10-08-2022

Forsvarsminister Morten Bødskov holdt sammen med sin britiske og sin ukrainske kollega pressemøde om den internationale konference Copenhagen Ukraine Conference, som afholdes i København den 11. august 2022.

Forsvarsminister Morten Bødskov holdt sammen med sin britiske kollega Ben Wallace (tv) og sin ukrainske kollega Oleksi Reznikov (th) pressemøde om Copenhagen Ukraine Conference.

Konferencen supplerer samarbejdet i den såkaldte ”Ukraine Defense Contact Group” om støtte til Ukraine, der tidligere på året blev etableret på den amerikanske base Ramstein i Tyskland, hvor forsvarsministre fra en lang række af verdens lande mødtes.

Til konferencen vil en række europæiske lande deltage fysisk sammen med højtstående amerikanske embedsfolk, mens der er åbnet op for deltagelse i en åben session for en række lande fra Sortehavs-regionen og Asien.

Dagens pressemøde havde fokus på den internationale konference #CopenhagenUkraine, som foregår torsdag på Christiansborg. 26 lande mødes til konferencen for at styrke støtten til Ukraine.

Konferencen skal styrke den langsigtede støtte til Ukraine med drøftelser, om hvordan vi fremover kan styrke finansiering, våbenproduktion, træning og minerydning. Der skal drøftes konkrete projekter og ideer.

Ukraine kæmper bravt mod den russiske invasion. Deres kamp er vores kamp. Vi står sammen og vi fordømmer det russiske overgreb på Ukraine, lød det bl.a. på pressemødet.

Ukraine har kæmpet bravt. Rusland har undervurderet viljen hos det ukrainske folk og Rusland har undervurderet sammenholdet og støtten fra os alle.

Storbritannien skal lede træning af ukrainske soldater

Forud for dagens pressemøde havde de tre forsvarsministre drøftet det store britiske projekt med at træne 10.000 ukrainske soldater i Storbritannien. Danmark vil i løbet af kort tid vil sende 130 danske instruktører til Storbritannien som en del af træningsindsatsen. Og der er afsat 100 mio. kr. til projektet med at støtte indsatsen på træningsområdet.

Det kommer til at ske under et britisk træningsprojekt, hvor de skal uddanne ukrainske soldater, der har "ingen eller begrænset militær erfaring".

Instruktørerne sendes af sted løbende, og alle 130 kan være i Storbritannien i løbet af et halvt år.

Danmark har også har tilbudt Ukraine at træne soldater på dansk jord. Eksempelvis kan Danmark hjælpe med at træne mineryddere i Danmark.

Den ukrainske forsvarsminister, Oleksi Reznikov takkede for støtten og for et langt og godt samarbejde med Danmark.

Den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, glædede sig over, at Danmark vil være med til at træne ukrainske soldater i Storbritannien.

Han er også glad for Danmark og Storbritanniens tætte samarbejde og påpeger, at Danmark og Storbritannien også har stået side om side i andre konflikter.

På denne side