Pressemøde 11. august 2022

Milliardstøtte til Ukraine efter international donorkonference

Publiceret 11-08-2022

Danmark og en række andre lande er på en donorkonference i København blevet enige om at støtte Ukraine i krigen mod Rusland med over 1,5 milliarder euro.

Forsvarsminister Morten Bødskov holdt sammen med sin ukrainske kollega Oleksi Reznikov (tv) og sin britiske kollega Ben Wallace (th) pressemøde efter Copenhagen Ukraine Conference. (Video: Forsvarsministeriet)

Det oplyste forsvarsminister Morten Bødskov på pressemødet. Han er vært for konferencen sammen med Ukraines forsvarsminister, Oleksi Reznikov og Storbritanniens forsvarsminister, Ben Wallace.

Pengene kan eksempelvis gå til våbenbidrag og træning af ukrainske soldater.

Ifølge den danske forsvarsminister har dagens konference været mere end ord. Der er blevet diskuteret fire ting:

  1. Hvordan vi kan sikre forsat våbendonation til Ukraine på mellem og lang sigt
  2. Hvordan vi kan øge våbenproduktionen målrettet Ukraine
  3. Hvordan vi kan øge træningen af ukrainske soldater - og
  4. Hvordan vi kan komme videre med minerydning i Ukraine

Storbritannien vil oprette en fond til at øge finansieringen af våbenproduktion. Men penge kan ikke gøre det alene. Polen, Slovakiet og Tjekkiet har meddelt på konferencen, at de vil øge deres produktion af militært udstyr.

Island vil have den ledende rolle i forberedelsen af en minerydningsmission.

Ministrene pointerer flere gang vigtigheden i at hjælpe Ukraine mod Rusland.

I februar begik Putin en historisk fejltagelse, da han igangsatte en brutal, ødelæggende og ulovlig krig mod Ukraine. Siden er tusinder af ukrainske soldater og civile blevet dræbt eller såret. Millioner af uskyldige har fået deres liv ødelagt.

Putin forsøger at udslette Ukraine som en selvstændig nation. Han prøver at skabe splid i det internationale samfund og underminere vores demokratiske værdier. Vi kan ikke tillade dette. Putin må ikke få succes.

Ukraines kamp er vores kamp. Vi står sammen, og vi står sammen med Ukraine, lød det bl.a. fra Morten Bødskov.

Fra den britiske forsvarsminister lød det bl.a. at dagens konference var endnu en succes, hvor det internationale samfund står sammen. Vi er kommet ud af mødet med flere løfter om træning, penge og ammunition.

Fra den britiske forsvarsminister lød det også, at Rusland er begyndt at fejle på mange områder i krigen. Og at de har haft store tab.

Fra den ukrainske forsvarsminister lød det, at han er glad for konferencen og resultatet. Han understregede, at der er brug for penge, og at partnerlandene ved det, og at de har tilkendegivet, at de er klar til at støtte økonomisk.

På denne side