Pressemøde 2. juni 2022

Danmark står i en alvorlig situation – men ikke i en forsyningskrise

Publiceret 02-06-2022

Krigen i Ukraine kan også mærkes i Danmark. Energi- og fødevarepriserne stiger, og inflationen er rekordhøj. Samtidig har Rusland lukket for gassen til Danmark.

Video: Ritzau/Scanpix

Deltagere: Direktør for Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw, Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, Erhvervsminister Simon Kollerup og Skatteminister Jeppe Bruus.

Krigen mod Ukraine betyder, at vi går en usikker fremtid i møde. Det mærker danskerne allerede. Friheden kommer med en pris. Også for danskerne.

Regeringen støtter fuldt ud EU’s sanktioner mod Rusland – herunder en reducering af importen af russisk olie til EU.

Derudover har det russiske gasselskab Gazprom lukket for gassen til Ørsted.

Forberedt på situationen

I Danmark har vi været forberedt på situationen, og lige nu og her får den russiske beslutning om at lukke for gassen ikke en betydning for forsyningssikkerheden.

Vi kan stadig købe gas i Europa, og markedet fungerer. Skulle der opstå en situation, hvor forsyningssikkerheden kan komme under pres, vil der i det tilfælde også være en nødplan klar.

Danske hjem, hospitaler og beskyttede virksomheder vil fortsat kunne forsynes med gas i sådan en situation.

Hvis der lukkes helt ned for gassen fra Rusland, vil plan A være at sikre gas fra andre kilder – herunder norsk gas og gas fra det danske Thyra-felt.

Næste skridt vil være at aktivere nødlagre. De er som altid ved at blive fyldt op på denne årstid og Energistyrelsens vurdering er, at de kan dække de kommende 4-5 måneder.

I værste tilfælde vil en række virksomheder kunne blive bedt om at reducere eller lukke for deres gasforbrug.

Olieforsyningen er stabil

I øjeblikket er olieforsyningen i Danmark stabil.

Men Danmark er en del af det globale oliemarked, hvor Rusland er verdens tredjestørste olieproducent og derfor har en naturlig indflydelse på udbuddet af olie.

Derfor ser vi også stigende priser på benzin og diesel, og de kan også fortsat stige mere, end hvad vi allerede har set.

Hvis der opstår en decideret oliekrise, kan der frigives reserveolie fra beredskabslagre, hvorfor Danmark vil have olie nok til 81 dage.

Danmark er desuden 64 procent selvforsynende på olieområdet, og den olie vi har brug for, kan købes på verdensmarkedet.

Inflationen er her

Varerne er blevet dyrere. Brændstoffet er blevet dyrere. Og i byggemarkedet kan prisstigninger også ses, ligesom der nogle gange mangler materiale på byggepladserne.

Inflationen er her, og økonomien står over for usikre tider. Heldigvis er udgangspunktet for dansk økonomi stærkt.

Ledigheden er den laveste i 13 år. Der er solide opsparinger hos familierne. Danske virksomheder og dansk eksport kom godt ud af coronakrisen og står stærkt. Og vi kigger ind i et offentligt overskud på 0,6 procent af BNP i 2022.

Med andre ord står Danmark et godt sted.

Ingen fikse løsninger

Derfor er der også brug for balance på det økonomiske og sociale område. De, der har det svært, skal have hjælp. Men det bliver ikke et lige så bredt sikkerhedsnet, som vi så det under coronakrisen.

Pandemien var noget, vi skulle igennem. Den nuværende situation er mere strukturel. Og at vi skal tilpasse os permanent til en situation med mindre afhængighed af russisk gas.

Vi skal sikre os, at vi ikke skubber yderligere til inflationen. Derfor vil fikse løsninger som at sænke afgifterne eller ufinansierede skattelettelser være den forkerte medicin.

Vi kan ikke hjælpe alle – men nogen

Danskerne kommer ikke til at blive kompenseret for alle de stigende priser. Jo flere penge, der bliver givet, jo mere vil inflationen stige. Det mindede de økonomiske vismænd om så sent som i forgårs.

Det er ikke alle, der kan få hjælp. Men med målrettet økonomisk hjælp kan nogle af dem, der har mindst, få hjælp.

Der er allerede en varmecheck på vej til de, der er ramt hårdt af stigen gaspriser.

Og i slutningen af april besluttede Skatterådet at hæve satserne for kørselsfradraget. Det betyder, at dem med langt til arbejde ikke bliver ramt helt så hårdt på pengepungen.

Og regeringen har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om en hjælpepakke.

Staten skovler ikke penge ind

Det er en myte, at staten skovler penge ind på de høje benzinpriser. Det er rigtigt, at der kommer flere penge ind fra moms fra for eksempel salget af benzin.

Men når borgere bruger flere penge til transport og til at få varmet huset op, så bruger vi færre penge andre steder. Og når vi bruger færre penge på fx tøj og sko, kommer der også færre momsindtægter herfra.

Det betyder samlet set, at staten ikke skovler penge ind på de høje benzinpriser, som kan bruges andre steder.

Spar på energien

Danskerne er allerede gået i gang med at spare på energien. Og det er en god idé. På Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk findes en lang række gode råd til, hvordan man kan spare på energien.

Alt sammen noget, der kan hjælpe med til at gøre os uafhængige af olie og gas fra Rusland. Det hjælper klimaet. Og man sparer tilmed penge.

På denne side