Tag godt imod ukrainere
Dagens pressemøde havde fokus på de millioner af ukrainere, som er på flugt fra krigen i deres hjemland. Og at vi i Danmark skal stå sammen om, at hjælpe de tusindvis af ukrainere som kommer hertil.
Lige nu oplever vi en af de største flygtningekriser på det europæiske kontinent siden Anden Verdenskrig. Og Danmark har et særligt ansvar, når der er krig i nærområdet. Derfor har regeringen siden begyndelsen af Ruslands invasion af Ukraine klart sagt, at fordrevne fra Ukraine er velkomne i Danmark.
Vi skal sørge for, at ukrainerne kan føle sig trygge i Danmark. Hjælpen handler i første omgang om, at ukrainerne skal have et sted at bo. Og at børnene kan bliver passet og komme i skole.
På pressemødet lød opfordringen - tag godt imod dem i dagtilbud, i skoler og i hjem. De har brug for, at I hjælper dem ind i fællesskabet. De har brug for at mærke, at vi vil dem alt det bedste.
Må forvente højt antal flygtninge
Det har tidligere været meldt ud, at man forventede omkring 20.000 fordrevne ukrainere ville komme til Danmark. Men ifølge udlændinge- og integrationsministeren kan det ikke afvises, at tallet ender med at blive markant højere. Hvor højt tallet bliver afhænger af udviklingen i Ukraine. Vi står potentielt over for den største tilstrømning af mennesker på dansk jord siden Anden Verdenskrig.
Alle ukrainere er velkomne
Det blev på pressemødet slået fast, at alle ukrainere er velkomne. Der kan være ventetid ved grænsen, fordi papirerne skal tjekkes. Hvis man har et gammelt pas, så kan man nu søge opholdstilladelse efter den nye særlov, som Folketinget vedtog i går.
Der lød en opfordring til alle ukrainere her i Danmark om at søge opholdstilladelse hurtigst muligt. Der kan forekomme lange køer og ventetid, men personalet vil gøre deres bedste.
Står over for stor integrationsopgave
I Danmark står vi over for en historisk integrationsopgave. Det vil komme til at ændre det danske samfund og vil få konsekvenser for rigtig mange. Det bliver en kæmpe opgave for kommunerne. Det er vigtigt, at vi alle hjælper til med at få familierne integreret i både skoler, fritidstilbud, foreningsliv og på arbejdsmarkedet.
Daginstitutioner og skoler
Mange af de ukrainere, der kommer til Danmark er mødre og børn. De skal mærke, at vi vil dem deres bedste. De skal opleve tryghed, fællesskab og venskab.
Det kan være svært at komme til et land, hvor man ikke kan sproget. Vi kan ikke tilbyde tolke fra dag et, da der ikke er tolke nok. Børn er heldigvis hurtige til at lære sprog, og fodbold og leg er et universalt sprog.
I Danmark har vi heldigvis en sektor, der i de seneste år har bevist, at udfordringer er til for at blive løst. Ofte med stor opfindsomhed. Vi skal bl.a. have afklaret, hvilke muligheder der er for onlineundervisning på ukrainsk.
Arbejdsmarkedet er klar til at tage imod
I første omgang skal det mest basale på plads, når ukrainerne kommer til Danmark. Når de så har fundet lidt hoved og hale i deres nye liv her i Danmark, så skal vi hjælpe dem i arbejde og give dem nogle mere faste rammer. Heldigvis er vores arbejdsmarked et godt sted. Vi har gode forudsætninger for, at det kan lykkes at få ukrainerne inkluderet på det danske arbejdsmarked.
Regeringen, arbejdsmarkedets parter, kommunerne og regionerne har etableret et partnerskab, som skal gøre det enkelt og smidigt at få ukrainerne i arbejde.
Rigtig mange danske virksomheder har allerede meldt sig på banen og står klar til at byde ukrainerne inden for. Kommunerne er i fuld gang med at forberede, at de kan hjælpe ukrainere og virksomheder med at finde hinanden. Og på arbejdspladserne er de klar til nye kollegaer.
Partnerskabet kommer til at have fokus på hurtig kompetenceudvikling, opkvalificering og god integration. Naturligvis på ordentlige vilkår.
Situationen udvikler sig hele tiden, og der vil opstå nye udfordringer. Derfor må vi tage en dag ad gangen og følge udviklingen tæt. Det vigtigste er, at vi får taget godt imod ukrainerne og hjælper dem med at få en god og tryg hverdag i Danmark.